Energie vergelijken

 • Binnen 5 minuten geregeld
 • Bespaar tot €450 per jaar
 • Vergelijk alle energieleveranciers

Vergelijk onafhankelijk energie en bespaar vandaag nog geld.

Overstappen van energieleverancier loont. Zij willen namelijk graag dat jij een nieuwe klant van hen wordt.

Dit doen ze door het aanbiedingen van kortingen en acties. In onze vergelijker vind je eenvoudig de goedkoopste energieleverancier.

Simpel energieprijzen vergelijken

Waarom energie vergelijken bij Sparie?

Wij zijn een onafhankelijke energievergelijker. Dat betekent dat wij geen afspraken hebben met energieleveranciers. Hierdoor bieden wij een eerlijk overzicht van energieprijzen die gelden in jouw regio.

Wij ontvangen een commissie per afgesloten energiecontract. Het maakt ons dus niet uit voor welke leverancier je kiest. Wel zo fijn voor jou om een eerlijk overzicht te hebben.

Wat is energie?

Hebben we het over energie, dan hebben we het eigenlijk over gas en stroom. Hebben we het over energie vergelijken, dan hebben we het dus over gas en stroom vergelijken. En dat is wat elk huishouden nodig heeft.

Energie wordt uitgedrukt in kWh of kilowattuur. Het wordt gebruikt om aan te geven hoeveel energie een huishouden heeft verbruikt over een bepaalde periode.

Een kilowattuur is de standaard eenheid die wordt gebruikt door energieleveranciers om de energiekosten te berekenen. Eén eenheid staat gelijk aan 1.000 Watt per uur.

Voor het vergelijken van energie is je energieverbruik van belang. Weet je dit niet, dan helpt onze vergelijker je met een schatting. Je kunt dan nog steeds vrij nauwkeurig de prijzen voor energie vergelijken.

Energie vergelijken

Waarom is het interessant om gas en stroom te vergelijken?

De grootste reden om gas en stroom te vergelijken is om geld te besparen op je energierekening. Dit kan al gauw oplopen tot €450 per jaar. Zorg er dus voor dat je maandelijks niet te veel betaalt voor je gas en stroon.

Het is volledig gratis om gas en stroom te vergelijken en het overstappen van energieleverancier duurt maar 5 minuten. In onze onafhankelijke vergelijker zie je energieprijzen die gelden voor jouw situatie en regio.

Energiecontract: vergelijken, afsluiten en opzeggen

Wat je allemaal moet weten bij het vergelijken van een energiecontract

Als je weet wanneer en hoe je een nieuw energiecontract kunt afsluiten dan zorg je ervoor dat je altijd profiteert van een goede energiedeal. Dat betekent dat je je energiekosten laag houdt. En dat is waar wij je proberen te helpen; geld besparen op je energierekening.

Energiecontracten zijn er in verschillende vormen. Met een vaste of onbepaalde looptijd, en met vaste en variabele tarieven.

Wat houdt dit in? Waar moet je nu op letten bij het vergelijken van energiecontracten? En moet ik mijn huidige energiecontract opzeggen voor ik een nieuwe ga afsluiten. Hieronder leggen we het je allemaal uit.

Waar moet je opletten bij het vergelijken van energiecontracten?

Een energiecontract bestaat uit verschillende onderdelen. Het is goed om te weten wat deze onderdelen betekenen om energiecontracten te vergelijken. Ten eerste kan het bestaan uit een vast of variabel tarief. Daarnaast heb je vaste en onbepaalde looptijden.

Vast energietarief

De naam zegt het eigenlijk al. Bij contracten met vast tarief blijft het maandelijks bedrag dat je betaalt gedurende de looptijd van het contract hetzelfde. Je kiest voor een vast tarief als je zekerheid wilt of als je denkt dat de tarieven gaan stijgen.

Variabel tarief

Bij een variabel tarief ligt dat anders. De tarieven kunnen dan gedurende de looptijd van het contract variëren. De tarieven kunnen door je energieleverancier gewijzigd worden. Dit gebeurt doorgaans één of twee keer per jaar. Je kiest voor een variabel tarief als je denkt dat de tarieven gaan dalen.

Vaste looptijd

Bij energiecontracten met een vaste looptijd weet je hoe lang je vastzit aan het contract. Vaak is dit één of drie jaar.

In de meeste gevallen hebben energiecontracten met een vaste looptijd een vast tarief. De hoogte van het energietarief staat dan gedurende de looptijd van het contract vast. Echter, zijn er ook contracten met een vaste looptijd met een variabel tarief. Hierin kan het tarief dat je betaalt variëren gedurende de looptijd.

Je kiest voor een jaarcontract als je elk jaar wilt profiteren energiecontracten wilt vergelijken om te profiteren van de beste deal. Wil je liever niet omkijken naar je energie, dan ga je voor een driejarig contract.

Hierbij geldt dat het verstandig is om de energiecontracten te vergelijken. Over het algemeen zijn energiecontracten met een korte looptijd competitiever en dus goedkoper. Bij een langere looptijd loopt de energieleverancier namelijk meer risico. Ze hebben dan te maken met prijsvolatiliteit en onzekerheid.

Onbepaalde looptijd

Hierbij geldt dat er geen einddatum is opgesteld. Dat betekent dat je niet voor eeuwig verbonden bent aan het contract. Je kunt het namelijk vrij opzeggen. Bij deze contracten heb je te maken met een variabel tarief. Houdt er dus rekening mee dat de energietarieven kunnen dalen of stijgen.

Je kiest voor een contract met onbepaalde tijd als je verwacht dat je binnen een jaar gaat verhuizen. Daarnaast kun je hiervoor kiezen als je verwacht dat de samenstelling van het huishouden gaat veranderen.

Veelgestelde vragen

Is het ingewikkeld om over te stappen van energielevancier?

Sommige mensen denken dat het wisselen van energieleverancier een langdurig en moeilijk proces is. Dat is echter totaal niet waar. Zodra je besloten hebt om te over te stappen van energie, dan neemt de nieuwe leverancier contact op met je oude leverancier.

Jij hoeft hier niks meer voor te doen. Het kost ook geen extra geld. Het kan allemaal in 5 minuten geregeld zijn.

Wie is de goedkoopste energieleverancier?

Er is geen goedkoopste energieleverancier voor iedereen. Om de goedkoopste prijs voor energie te vinden is het belangrijk om de verschillende energieleveranciers te vergelijken op basis van jouw eigen gegevens. Onze energievergelijker doet dit heel eenvoudig voor je.

Wij zijn een onafhankelijke partij die de prijzen van alle aanbieders vergelijkt. Hierdoor vind je de beste energiedeal die aansluit op jouw eigen huishouden. Wij hebben geen specifieke samenwerkingen met bepaalde aanbieders.

Hoe gaat energie vergelijken in zijn werk?

 1. Vul je gegevens in
  Vul je postcode, huishoudsamenstelling en het huidige energieverbuik in.
 2. Vergelijk energieleveranciers
  Wij zetten de goedkoopste deals voor je op een rijtje, zodat je eenvoudig de energieprijzen kunt vergelijken die gelden voor jouw situatie en in jouw regio.
 3. Bevestig je overstap
  Als je de juiste energiedeal hebt gevonden dan bevestig je deze eenvoudig door op de button te klikken. Je wordt dan doorverwezen naar de website van je nieuwe energieleverancier. Hier moet je nog een aantal persoonlijke gegevens invullen.
 4. Sit back & relax
  Dat is het! Je bent overgestapt van energieleverancier. Je nieuwe leverancier neemt contact op met je oude leverancier en regelt verder de overstap. Jij hoeft niks meer te doen.

Hoe lang duurt het vergelijken en overstappen van energie?

Onze energievergelijker zorgt ervoor dat je binnen een paar minuten de beste deal hebt gevonden.

Zodra je de overstap hebt aangevraagd duurt het ongeveer twee tot vier weken voordat de overstap helemaal rond is.

Hoeveel geld kan ik besparen als ik overstap van energieleverancier?

Van energie overstappen is over het algemeen een goede manier om maandelijks geld te besparen. De energiemarkt is ontzettend concurrerend waardoor er continu nieuwe energiedeals beschikbaar komen.

Het gebeurt vaak dat mensen vergeten om naar hun maandelijkse energiekosten te kijken. Heb je dan een variabel tarief? Dan kunnen de kosten aardig oplopen. Variable contracten zijn vaak duurder dan vast contracten. Dit betekent dat als je overstapt naar een vast contract je dan veel maandelijkse kosten op je energie kunt besparen.

Wat heb je nodig om energie te vergelijken?

Alle informatie die je nodig hebt staat op je laatste afschrift. Als je dat niet hebt dan kunnen we nog steeds een schatting maken van je nieuwe energiekosten. Dit wordt gebaseerd op je energieverbruik.

Voor een nauwkeurige schatting hebben we het volgende nodig: je naam, de naam van je huidige energieleverancier en je energieverbruik. Weet je niet wat je energieverbruik is, dan helpen we je in twee klikken met een schatting.

Hoe wissel je van energieleverancier?

Dit gaat heel eenvoudig en kost jou weinig moeite. Wanneer je besluit over te stappen, dan neemt de nieuwe energieleverancier contact op met je huidige leverancier. Zij regelen vervolgens de overtap en jij hoeft niks te doen.

Wordt je huidige stroom en gas onderbroken?

Je huidige stroom en gas wordt niet onderbroken. Dit loopt gewoon door wanneer je wisselt van leverancier. Het enige wat verandert is waar je rekening vandaag komt.

Hoe kan ik een nieuw energiecontract afsluiten?

Een nieuw energiecontract afsluiten gaat heel eenvoudig aan de hand van onze vergelijker. Je vult je postcode en huidige woonsituatie in. Vervolgens vergelijk je de verschillende energiecontracten.

Als je de beste deal hebt gevonden die aansluit bij jouw wensen, klik je op de knop “Aanvragen”. Je wordt dan doorverwezen naar de website van de energieleverancier. Hier moet je nog aantal persoonlijke gegevens invullen en je hebt een nieuwe energiecontract afgesloten.

Moet ik mijn huidige energiecontract opzeggen?

Nadat je een nieuwe contract hebt afgesloten, hoef je jouw oude energiecontract niet op te zeggen. Dit doet namelijk de nieuwe energieleverancier voor je. Zij nemen contact op met je oude aanbieder en regelen voor jou de overstap. Wel zo makkelijk.