Duurzame energie

 • Binnen 5 minuten geregeld
 • Bespaar tot €450 per jaar
 • Vergelijk alle energieleveranciers

Duurzame energie wordt opgewekt uit natuurlijke bronnen die onuitputtelijk zijn als ze worden gebruikt. Het is de energie van de toekomst, omdat het niet “opraakt”, zoals dat wel is bij bijvoorbeeld kool en andere fossiele brandstoffen.

Bij duurzame energie worden er geen broeikasgassen de atmosfeer ingestuurd. Hierdoor heeft het geen negatieve impact op klimaatverandering.

Wat is een duurzame energiebron?

Een duurzame energiebron staat voor energie die eindeloos is, zoals de zon. Als je de term alternatieve energie hoort, dan verwijst dat ook naar duurzame energiebronnen. Het zijn naast kool, wat het meest gebruikelijke is, alternatieve bronnen van energie.

Veld met zonnepanelen
Windmolens

Welke soorten duurzame energiebronnen zijn er?

Er zijn verschillende duurzame energiebronnen. Zonne-energie is een van de meest bekende, windenergie is het meest wijdverspreid en waterkracht is de oudste.

 1. Zonne-energie
 2. Windenergie
 3. Waterkracht
 4. Aardwarmte
 5. Biomassa

Hoe werken deze energiebronnen?

Zonne-energie

Zonlicht is een van de meest toegankelijk energiebron die er is. Het is vrij beschikbaar en het is er in overvloed. De hoeveelheid zonne-energie die de aarde in één uur bereikt, zou kunnen voldoen aan de jaarlijkse hoeveelheid energie die onze planeet nodig heeft.

Hoewel dat klinkt als een duurzame energiebron, is de hoeveelheid zonne-energie die we kunnen gebruiken afhankelijk van de tijd op dag, het jaarseizoen en de geografische locatie. In Nederland is zonne-energie een ontzettend populaire methode voor het verkrijgen van energie.

Windenergie

Wind is een andere vorm bron van schone energie die er in overvloede is. Windmolens zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse landschap. In de turbines van de windmolens zit een dynamo (generator) die de wind omzet in energie.

Hoewel er veel plek zou zijn voor windmolens, is helaas niet elk landschap geschikt voor windmolens.

Waterkracht

Waterkracht is een van de meest commercieel ontwikkelde duurzame energiebron. Door het bouwen van een dam wordt er een groot stuwmeer gebruikt om een gecontroleerde golf van water te krijgen. Dit stromende water houdt de turbine draaiende. Hierdoor wordt er elektriciteit gegenereerd. In Nederland speelt waterkracht geen grote rol.

Aardwarmte

Aardwarmte wordt ook wel geothermie genoemd. Hierbij wordt warm water uit de grond van gepompt. Dat gebeurt op honderden meters tot een paar kilometers diep. De warmte van dit water wordt gebruikt voor het opwekken van elektriciteit. In Nederland wordt aardwarmte veel gebruikt.

Biomassa

Bij biomassa worden organische materialen omgezet in warmte of elektriciteit. Dit gebeurt door biomassacentrales die deze materialen verbranden of vergassen.

Er is echter veel discussie over de duurzaamheid van biomassa. Zorgt het voor natuurschade? En wat is het CO2-effect op lange termijn?

In Nederland wordt de warmte van biomassa door een miljoen huishouden gebruikt. Het is de meest gebruikte duurzame energiebron.

Wat zijn geen duurzame energiebronnen?

Fossiele brandstoffen zijn geen duurzame bron van energie, omdat ze niet oneindig zijn. Daarnaast stoten ze koolstofdioxide af in de lucht wat zorgt voor globale opwarming van de aarde.

Het verbranden van hout in plaats van kool is iets beter, maar wel veel complexer. Aan de ene kant is hout een duurzame energiebron als het van duurzaam bosbeheer komt. Ook worden bijvoorbeeld houten pellets gemaakt van afval uit de houtindustrie waardoor afval dus gerecycled wordt.

De toekomst van duurzame energie

Door de stijging van het aantal mensen op de wereld, neemt ook de vraag naar energie toe. Innovatie en uitbreiding van duurzame energiebronnen is noodzakelijk om de aarde te beschermen tegen klitmaatverandering.

Duurzame energiebronnen zorgen vandaag de dag voor 26% van de elektriciteit die de wereld nodig heeft. Naar verwachting zal dit percentage stijgen naar 30% in 2024.

De voordelen van een duurzaam huis

 1. Zodra je je huis verduurzaamt door bijvoorbeeld het aanleggen van zonnepanelen of het installeren van een waterpomp, word je minder afhankelijk van gas en stroom van energieleveracnier.
 2. Ook kun je geld verdienen door energie terug te leveren.
 3. Verlaag je eigen CO2-voetprint. Groene en duurzame energie stoten geen koolstofdioxide af in de lucht.